Rokiškio rajono vietos veiklos grupė


KONSULTACIJOS. VVG administracijos darbuotojai individualias konsultacijas teikia kasdien darbo valandomis. Jei taupote laiką, galite iš anksto registruotis tel. 52752, 8686 96382 (Raimonda), 8687 25511 (Valentinas) ir sutartu laiku nereikės laukti. RENGINIAI. Į rubriką "Bendruomenėse“ talpiname informaciją apie VVG, kaimo bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų renginius, taip pat reikšmingus visam kraštui įvykius. Pranešti el.p.: rokiskiovvg@gmail.com

VVG pasiūlymai kaimų kultūrai stiprinti

Liepos 27 dienos vietos veiklos grupės valdybos posėdyje išskirtinis dėmesys buvo skiriamas kaimo kultūrai, jos gyvybingumo ir patrauklumo akcentams.

Vietos veiklos grupės valdybos narių pasiūlymai:

Reikia sukurti kultūrinių paslaugų paketą ir savivaldybės bendrą kultūrinių paslaugų paketo atpažinimo ženklą su kiekvienoje seniūnijoje aktyviais kontaktiniais duomenimis (vietovėje lankytinos vietos, pažintinos istorinės asmenybės - apie tai lankstinukai keliomis kalbomis, vietovių stendai, suvenyrika, kitos turistinės paslaugos); į viešinimą ir aptarnavimą įtraukiant kultūros, bibliotekos, seniūnijos darbuotojus, taip pat budinčius mokyklose pedagogus ir kt.;

Reikia aktyvinti ne tik Rokiškio miesto, bet ir kaimiškos teritorijos pristatymą. Yra didelis dvarų paveldas, Struvės geodezinio lanko punktas, valstybininkų tėviškės,formuojamasį patogus ir funkciškas laisvės kovų maršrutas.

Seimo pirmininkui V.Pranckiečiui buvo iškelta valstybininkų tėviškių pažymėjimo valstybiniais stendais idėja, reikia kad kultūros strategai stebėtų, ar idėja įtraukta į šimtmečio programą.

Reikia daugiau kultūros strategijų dėmesio kultūros paveldui. Kam paveldas bepriklausytų, jis turi būti ne tik paveldosaugininkų, bet ir kultūros specialistų rūpestis – visos institucijos, įtraukiant savininkus, turi telktis jį saugoti, populiarinti, kaip krašto istoriją bylojantį faktą.

Rokiškis – kultūros sostinė programa. Į ją turi atsirasti būdų įtraukti viso krašto bendruomenę. Diskusijose buvo pasiūlyti konkursai, kur laimėtojais galėtų būti kaimų/miestelių bendruomenės, kurios savo pastangomis savo vietovėse aktyviausiai atkartos Rokiškio renginių tematinius mėnesius.

Reikia spręsti kultūros darbuotojų atostogų klausimą vasarą, kai aktyviausias keliautojų sezonas. Galbūt atostogas perskelti per pusę – pusę vasarą, pusę kitu metų laiku, ir kad ne vienu metu atostogautų kultūros ir bibliotekos specialistas.

Bendruomenės kelia problemą, kad įvairios seniūnijų žmones telkiančios šventės kasmet vyktų vis kitame seniūnijos miestelyje (nekalbam apie tradicines – tokias, kaip „Gandrinės“, „Kuc, kuc Kamajuos“ ir pan. bet apie Užgavėnes, Jonines, Mindaugines ir kt.) Toks švenčių kilnojimas leistų įvairių miestelių žmonėms pasitempti, pasirodyti ir kultūros darbuotojai daugiau dėmesio skirtų net tik seniūnijų centrų kultūriniam gyvybingumui.

Projektą finansuoja Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublika

Projektai
Projektai
Projektai
Projektai