Rokiškio rajono vietos veiklos grupė


KONSULTACIJOS. VVG administracijos darbuotojai individualias konsultacijas teikia kasdien darbo valandomis. Jei taupote laiką, galite iš anksto registruotis tel. 52752, 8686 96382 (Raimonda), 8687 25511 (Valentinas) ir sutartu laiku nereikės laukti. RENGINIAI. Į rubriką "Bendruomenėse“ talpiname informaciją apie VVG, kaimo bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų renginius, taip pat reikšmingus visam kraštui įvykius. Pranešti el.p.: rokiskiovvg@gmail.com

Susitikimai su profesoriumi: daugėja römerininkų simpatikų

Neformalaus römerininkų klubo nariai, kuriais yra ir Rokiškio rajono vietos veiklos grupė, šiemet vėl turėjo iškilią progą paminėti kraštietį profesorių Mykolą Römeri. Jam šiemet sukanka 140 metų. Juozo Keliuočio viešoji biblioteka spalio 15 d. surengė mokslinę konferenciją, o Kunigo švietėjo Jono Katelės labdaros - paramos fondas rūpinosi atkūrimu koplystulpio, kuris kadaise, prieš išginant šeimą iš namų, stovėjo prie Römerių namo.

 

Mildos Ulevičienės foto. Simbolinę koplytstulpį juosiančią juostelę nuriša profesoriaus dukra Jadvyga Vitkauskienė (Römerytė) ir jos sutuoktinis Vytautas.

Koplystulpis Bagdoniškio žmonėms

Koplystulpį pagal išsaugotas profesoriaus dukrų nuotraukas atkūrė broliai Zinkevičiai – Rimantas, medžio skulptorius, ir Stanislovas, metalo dirbinių meistras. Skulptūros atsiradimą rėmė dukros Jadvygos šeima, Kunigo švietėjo Jono Katelės labdaros - paramos fondas ir J.Keliuočio viešoji biblioteka.

Obelių gimnazistai koplystulpio atidengimo proga surengė jaunatvišką koncertą. Susirinkusius į šventę palaimino Rokiškio dekanato dekanas Eimantas Novikas.

Profesoriaus dukra Jadvyga Vitkauskienė (Römerytė), neslėpdama džiaugsmingo graudulio, sakė, jog koplystulpiui parinko ne ankstesnę vietą - arčiau namo, bet prie kelio, kad visas Bagdoniškis jaustųsi šio koplystulpio šeimininkais. Ir užrašas ant meno kūrinio byloja, kad jis, pirmiausiai, skiriamas Bagdoniškio dvarui ir tik po to - prof. M Römerio ir giminės atminimui.  J.Vitkauskienė (Römerytė) sakė, kad norėtų apglėbti kiekvieną Bagdoniškio krašto žmogų ir vardijo atminties sugrąžintas vardus ir pavardes, detales. Nes dvarą bajoriškos giminės palikuonys supranta, kaip visą kaimą, kaip visą bendruomenę, gyvenusią ir gyvenančią dabar.

Kriaunų seniūnijos seniūnas Arvydas Rudinskas, kaip ir visi dalyvavę iškilmėse, sujaudintas profesoriaus dukros žodžių, patvirtino, kad dės pastangas, jog koplystulpio aikštelė būtų prižiūrėta, ir bus profesoriaus artimųjų pagalbininkas rūpinantis profesoriaus gimtine.

Konferencijoje vis naujos žinios apie Römerių giminę ir profesorių

Bibliotekoje vykusioje mokslinėje konferencijoje „Rokiškio krašto atminties kultūros akiračiai: Mykolas Römeris  ir Römerių giminė“, skirtoje Mykolo Römerio 140-osioms gimimo metinėms, pranešimus skaitė mokslininkai: daktaras Rimantas Miknys, daktarė Jolanta Širkaitė, docentas Gintaras Šapoka, mokslinis darbuotojas Tadas Valančius, ir muziejininkė Vilė Sarulienė.

Konferenciją sveikino rajono meras Ramūnas Godeliauskas. Per konferenciją buvo pristatyta senųjų nuotraukų paroda „Tarpukario bajorai“, kurią surengė Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga.

Konferencijos pranešimai bus spausdinami Rokiškio krašto kultūros žurnale „Prie Nemunėlio“.

Konferencijos vaizdo įrašą, nuotraukų reportažą galima pamatyti „Rokiškio sirenos“ internetiniame tinklalapyje (spausti čia)

Konferencijos nuotraukas ir reportažą pamatyti ir perskaityti galima „Gimtojo Rokiškio“ internetiniame tinklalapyje (spausti čia).

...ir toliau

Römerininkų neformalaus klubo nariai – Obelių gimnazija dar šiais mokslo metais atvers profesoriaus Mykolo Römerio dienoraščių skaitymo klubą. Dar šią savaitę neformalaus klubo atstovai susitiks su Mykolo Römerio universiteto rektore aptarti bendradarbiavimo galimybių ir formų.

Raimonda Stankevičiūtė-Vilimienė 

Mildos Ulevičienės nuotraukos  

 

 Koplystulpio simbolinio atidengimo iškilmių dalyviai. 

Römerininkų neformalaus klubo nariai – Obelių gimnazijos merginų ansamblis ir J.Keliuočio viešosios bibliotekos direktorė Alicija Matiukienė.

Rokiškio dekanas Eimantas Novikas laimino iniciatyvas ir iškilmių dalyvius.

Projektą finansuoja Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublika

Projektai
Projektai
Projektai
Projektai