Rokiškio rajono vietos veiklos grupė


KONSULTACIJOS. VVG administracijos darbuotojai individualias konsultacijas teikia kasdien darbo valandomis. Jei taupote laiką, galite iš anksto registruotis tel. 52752, 8686 96382 (Raimonda), 8687 25511 (Valentinas) ir sutartu laiku nereikės laukti. RENGINIAI. Į rubriką "Bendruomenėse“ talpiname informaciją apie VVG, kaimo bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų renginius, taip pat reikšmingus visam kraštui įvykius. Pranešti el.p.: rokiskiovvg@gmail.com

Obelių gimnazijoje - apie Mykolą Römerį ir jo atminimą

Penktadienį, spalio 11 dieną, Obelių gimnazijoje vyko susitikimas - diskusija apie kraštietį profesorių Mykolą Römerį ir jo atminimo žymenis. Organizatorių iniciatyva į renginį atvyko ir su gimnazistais diskutavo M. Römerio artimieji, istorikai, savivaldos atstovai, nevyriausybinių organizacijų vadovai.


Susitikimo - diskusijos svečiai sustojo bendrai nuotraukai prie stendo profesoriui Mykolui Römeriui. Mildos Ulevičienės foto.
Iš kairės: istorikas Giedrius Kujelis, Rokiškio rajono vietos veiklos grupės pirmininkė Raimonda Stankevičiūtė - Vilimienė, Kriaunų seniūnas Arvydas Rudinskas, Vytautas Vitkauskas, Darius Vitkauskas, Jadvyga (Römerytė) Vitkauskienė, mokslininkas Rimantas Miknys, Rokiškio rajono tarybos narė Diana Meškauskienė, Juozo ir Alfonso Keliuočių palikimo studijų centro direktorė Alicija Matiukienė, Rokiškio rajono tarybos narys Egidijus Vilimas, Obelių gimnazijos direktorė Neringa Ragelienė, Kunigo švietėjo Jono Katelės labdaros ir paramos fondo valdytojas Leonardas Šablisnkas

Susitikimas - diskusija - tai įžanginis renginys prieš kitamet jubiliejinius metus - prof. M. Römerio 140-ąsias gimimo metines.

Diskusijos šeimininkai - Obelių gimnazija - šiltai pasitiko dalyvius ir svečius, kiekvienam padovanodami gimnazistų sukurtą molinį ženklelį "Aš - Römerio mylėtojas". Direktorė Neringa Ragelienė pristatydama renginį džiaugėsi galimybe būti ta gimnazija, kuri siekia būti pagrindine prof. atminimo puoselėtoja, gimnazistams apie kraštietį profesorių plačiau pristatyti ne sausais vadovėliniais faktais, o įtraukti į diskusijas, gyvai susitikti su artimaisiais. Rokiškio r. VVG pirmininkė R. Stankevičiūtė - Vilimienė pristatė iniciatyvą ir visus paragino būti profesoriaus atminimo puoselėtojais.

Diskusijos idėjos (spausti čia)

 

Pagrindinis susitikimo pranešėjas prof. M. Römerio dienoraščių leidėjas mokslininkas Rimantas Miknys papasakojo apie savo darbus. Jis prie žymaus profesoriaus palikimo temos pasiaukojančiai dirba jau beveik  30 m. Mokslininko ir jo bendraminčių pastangomis mokslui ir visuomenei atsiveria prof. M. Römerio dienoraščiai lietuvių ir šiuolaikinia lenkų kalba. M. Römerio dienoraščiai - ištisa Lietuvos ir naujosios Lenkijos tarpukario istorijos panorama, nes M. Römeris dienoraštį rašė kiekvieną dieną, o kas savaitę dar ir pateikdavo savo apibendrinimus bei išvadas.

 

Istorikas G. Kujelis susirinkusius supažindino su profesoriaus masoniška veikla. L. Šablinskas priminė Römerių giminės istoriją.

Profesoriaus dukra Jadvyga su sūnumi Dariumi ir vyru Vytautu mielai dalijosi atsiminimais apie profesorių.

Diskusijų ratuose gimnazistai galėjo klausti, diskutuoti, sužinoti, pasiūlyti, komentuoti.

Prie apvalaus stalo organizacijų atstovai dalijosi idėjomis, kaip minėti ateinančius jubiliejinius profesoriui metus, ką būtų galima daryti su gimtuoju Bagdoniškio dvaru ir aptarė kitus probleminius klausimus.

Renginį organizavo Rokiškio r. VVG kartu su Obelių gimnazija, Lietuvos istorijos institutu, Kunigo švietėjo Jono Katelės labdaros ir paramos fondu, Juozo ir Alfonso Keliuočių palikimo studijų centru.

Projektą finansuoja Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublika

Projektai
Projektai
Projektai
Projektai