Rokiškio rajono vietos veiklos grupė


KONSULTACIJOS. VVG administracijos darbuotojai individualias konsultacijas teikia kasdien darbo valandomis. Jei taupote laiką, galite iš anksto registruotis tel. 52752, 8686 96382 (Raimonda), 8687 25511 (Valentinas) ir sutartu laiku nereikės laukti. RENGINIAI. Į rubriką "Bendruomenėse“ talpiname informaciją apie VVG, kaimo bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų renginius, taip pat reikšmingus visam kraštui įvykius. Pranešti el.p.: rokiskiovvg@gmail.com

Ministro ir VVG siekiamybės tos pačios

Penktadienį Rokiškio rajone susitikimus surengęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sulaukė paskatinimo aktyviau veikti kitų ministerijų globojamas sritis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis susitiko su Rokiškio rajono savivaldybės vadovais, nevyriausybininkais ir socialinės srities specialistais. R. Stankevičiūtės-Vilimienės foto.

Penktadienį Rokiškio rajone susitikimus surengęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sulaukė paskatinimo aktyviau veikti kitų ministerijų globojamas sritis.

Meras Antanas Vagonis, į susitikimą su ministru atskubėjęs iš Rokiškio rajono neįgaliųjų šventės, ministrui  pateikė ne šventės auditorijos priekaištų, bet „ačiū, kad  sugebėjo pakelti pensijas“, nes žmonės sakė pajutę ministro realų rūpestį.

Ministerijos svarbiausios politinės kryptys yra skurdo mažinimas, šeimų stiprinimas ir piliečių socialinės atsakomybės didinimas. Ministras prisipažino, kad jo kuruojamoje srityje reikalingų pokyčių ganėtinai daug, bet, pirmiausia, dėmesys skirtas sunkiausiai besiverčiančioms gyventojų grupėms  - pensininkams ir šeimoms, kurios augina vaikus. Nors viešoji opinija dėl 30 eurų vaiko pinigų krepšelio ministrui neretai pažeria kritikos, tačiau skaičiai byloja SADM sprendimų naudai: vaiko pinigų biudžetas šiemet yra 200 mln. eurų, tuo tarpu per gyventojų pajamų mokesčio neapmokestinamąjį dydį už vaikus naudos šeimos sulaukdavo tik už 54 mln. eurų. Ministras pažadėjo, jog netrukus pasirodys dokumentas apie bazinį šeimai teikiamų paslaugų paketą, minėjo apie didelį poreikį kiekvienoje seniūnijoje turėti vaikų dienos centrus, šeimų lankomosios priežiūros specialistus. Pastarieji turėtų padėti tėvams, neturintiems įgūdžių, mokytis susitvarkyti su šeimos reikalais.

Ministras, kurio dėmesio centre yra šeimos stiprinimo klausimas, iš rajono vicemero Egidijaus Vilimo sulaukė prašymo horizontaliai paveikti kolegas, kurių veiklos baras yra sąlygos verslui, kad Lietuvoje realiai pradėtų veikti šeimos verslo samprata. Ministras sutiko, kad šiam verslo tipui, kaip stiprinančiam šeimos institutą, kartų gyvenimo būdo perimamumą, mažinančiam migraciją iš mažų miestų ir iš Lietuvos, reikia dėmesio. Rajono šeimos tarybos pirmininkė Jolita Kalačiovienė paprašė ministro panaudoti savo galimybes ir įtaką, kad pasikeistų požiūris į daugiavaikes šeimas. Ji paminėjo kitų valstybių patirtis, kai nacionalinės institucijos rūpinasi teigiamais visuomenės nuostatų į daugiavaikes šeimas pokyčiais. Beje, Rokiškio rajono savivaldybė kartu su šios srities nevyriausybininkais jau rengia įvairias iniciatyvas šiai sričiai stiprinti.

Kadangi skurdas, šeimų galimybių ir socialinės atsakomybės problemos daugiausia siejasi su atskirties vietovėmis, ypač kaimo, akivaizdu, socialinės reikalų ministerijos ir kaimo nevyriausybinių organizacijų sektoriaus veiklos ir veiksmai tarpusavyje turi būti suderinti. Apie tai ministrui savo pastebėjimus išsakė VVG pirmininkė Raimonda Stankevičiūtė-Vilimienė. Ministras pasiūlė VVG ir kaimo bendruomenių tinklams aplankyti jį su konkrečiais pasiūlymais, kurios ministerijos programos turėtų būti pakoreguotos ir kur reikėtų tiesioginės ministro įtakos derybose dėl efektyvesnių regioninių programų veiksmų.

Projektą finansuoja Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublika

Projektai
Projektai
Projektai
Projektai