Rokiškio rajono vietos veiklos grupė


KONSULTACIJOS. VVG administracijos darbuotojai individualias konsultacijas teikia kasdien darbo valandomis. Jei taupote laiką, galite iš anksto registruotis tel. 52752, 8686 96382 (Raimonda), 8687 25511 (Valentinas) ir sutartu laiku nereikės laukti. RENGINIAI. Į rubriką "Bendruomenėse“ talpiname informaciją apie VVG, kaimo bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų renginius, taip pat reikšmingus visam kraštui įvykius. Pranešti el.p.: rokiskiovvg@gmail.com

Ministras kvietė atsakingai dalintis lėšas

Rokiškyje su krašto ūkininkais, kitais kaimo gyventojais bei žemės ūkio ir kaimo plėtros specialistais susitiko Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas (nuotr.).
Ministras kvietė galvoti ne tik apie šiandienos uždarbį, bet ir apie kaimą, teksiantį vaikams.

Būdamas pats ūkininkas, ilgametis žemdirbių savivaldos dalyvis, nevyriausybininkas Bronius Markauskas į daugelį žemdirbių klausimų pabrėžė, kad niekas kitas, o tik patys turime tartis, apibrėžti kaimo viziją ir suprasti, kad lėšų yra tik tiek, kiek yra, todėl reikia išmokti dalintis, siekiant bendro tikslo. Galima buvo suprasti, kad ministras yra palankesnis idėjai išsaugoti kaimą ne tik kaip ekonominę, bet ir kaip gyvenamąją erdvę bei stiprinti šeimos ūkius. Pasak ministro, svarbiausi klausimai ūkininkams yra rinkų perspektyvos; išmokos ir kita parama; biurokratija. Jis išdėstė vyriausybės ir ministerijos įgyvendinamus žingsnius, pasidalijo naujienomis iš susitikimų su užsienio kolegomis ir ES institucijų specialistais.
Pieno ūkiams ir grūdų augintojams ministras pateikė gana palankius, stabilius keletą metų. Tačiau, anot B.Markausko, jam kelia nuogąstavimų du dalykai:
- pirma, kad Lietuva yra pasaulyje 5–ta pagal grūdų eksportą. Lietuva, eskportuodama žaliavą, o ne produktą, netenka didesnės pridėtinės vertės, nekuria darbo vietų;
- antra, kad mokslininkai jau garsiai tvirtina, jog intensyvi grūdininkystė alina dirvožemį, kuris Lietuvoje ir taip turi mažą humuso sluoksnį.
Kalbėdamas apie išmokas ir struktūrinę paramą, ministras linkęs manyti (o ir dėl to vyksta nuolatinės derybos), kad tiesioginės išmokos ūkininkams po 2020 metų bus didesnės, o struktūrinė parama mažės.
Dėl perdėtos biurokratijos ES institucijose nuolat aštriai keliamas klausimas, o nacionaliniu lygiu bus imtasi struktūrinių pertvarkų.
Ministras ir jį lydėję Žemės ūkio ministerijos specialistai atsakė į ūkininkų klausimus. Rokiškio rajono ūkininkai grasino agentūrą užversti teismais dėl nefinansuojamų projektų, neva, nustačius neteisėtus pareiškėjų veiksmus dirbtinai kuriant sąlygas paramai gauti, priekaištavo dėl pasėlių deklaravimo taisyklių kaitaliojimo iki deklaravimo likus vos porai mėnesių, dėl „sofos ūkininkų“ ir kita.

2017-01-31

Raimondos Stankevičiūtės-Vilimienės foto pasakojimas


Rajono meras nuo krašto ūkininkų ministrui padovanojo ūkininko ir fotografo Virginijaus Stumbrio fotodrobę.

Susitikimo dalyviai.

Projektą finansuoja Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublika

Projektai
Projektai
Projektai
Projektai