Rokiškio rajono vietos veiklos grupė


KONSULTACIJOS. VVG administracijos darbuotojai individualias konsultacijas teikia kasdien darbo valandomis. Jei taupote laiką, galite iš anksto registruotis tel. 52752, 8686 96382 (Raimonda), 8687 25511 (Valentinas) ir sutartu laiku nereikės laukti. RENGINIAI. Į rubriką "Bendruomenėse“ talpiname informaciją apie VVG, kaimo bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų renginius, taip pat reikšmingus visam kraštui įvykius. Pranešti el.p.: rokiskiovvg@gmail.com

Kartu sėkmingiems ilgai būti linkėjo meras ir seimūnai

Liepos 2 d. Panemunėlioje gel. st. gyvenvietėje šurmuliavo trečiasis Rokiškio bendruomenių sąskrydis "Tik kartu mes sėkmingi". Kaip kasmet išlaikytos tradicinės sąskrydžio dalys - pažintis su vietovės istorija, amatais ir turistinėmis vietomis; krašto bendruomenių nuveiktų darbų patirčių dalijimas, vietos saviveiklininkų ir amatininkų prisistatymai ir bendrystės "Korys". Šventės globėjas yra Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas.

Tačiau šiemet Panemunėlyje - mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje - buvo ir dar kelių šiam kraštui būdingų akcentų. Pirmiausia tai laiško konkursas "Mudu abu iš Panemunėlio", medžio drožėjų, pagaminusių Panemunėliui istorinius suoliukus, pagerbimas ir naujos panemunėlietės tautodailininkės, garsios rekordininkės prisistatymas ir dokumentikos operatoriaus panemunėliečio Juozo Tuitos istorinės kino kronikos.

Bendruomenių sąskrydyje-šventėje „Tik kartu mes sėkmingi“, visi turėjo progos prisiminti krašto istoriją. Panemunėlio  istorija - itin įspūdinga. Šis kraštas pelnytai vadinamas valstybingumo lopšiu – čia tėviškės Ministro Pirmininko Juozo Tūbelio, Lietuvos žvalgės Marcelės Kubiliūtės, čia XX a. pradžioje kun. Jono Katelės dėka, buvo lietuvybės centras – veikė knygnešiai, slaptos lietuviškos mokyklos, gyvavo pirmieji slapti lietuviški vakarai ir teatras. Tokią patirtį atmintyje įtvirtinti šventės idėjos organizatoriai iš anksto surengė laiško konkursą „Mudu abu iš Panemunėlio“, per kurį įvairaus amžiaus mokiniai rašė laiškus garsiems XX a. pradžios panemunėliečiams. Laiškų ištraukos skambėjo nuo sąksrydžio scenos, o visi autoriai apdovanoti vertingomis knygomis. Tuo tarpu tie, kas dar nepažinojo Panemunėlio krašto turtingos istorijos, prieš šventę turėjo progos dalyvauti kelionėje su gidu po šio krašto istorines vietas. Violeta Aleknienė, panemunėlietė, profesionali gidė, istorikė, netaupydama nei savęs, nei laiko guviai pasakojo istoriją. Visą šventės laiką mokyklos foje be pertraukų buvo rodomi kilusio iš Panemunėlio operatoriaus Juozo Tuitos filmuoti istoriniai kadrai, sumontuoti į trumpus filmukus.

Šių metų sąskrydyje buvo ir dar daugiau mielų netikėtumų, įkvėpusių sveikinimo kalbai Lietuvos Respublikos Seimo pirmininko pavaduotoją Joną Jarutį. Šventė prasidėjo iškilminga Panemunėlio moksleivių eisena su nėriniuose gyvuojančia Lietuvos trispalve. Tai tautodailininkės, vėliavos nėrinio rekordininkės Katarinos Jonaitytės darbas. Vėliava yra 3,52 m ilgio ir 0,82 m pločio, ji sunerta iš 144 malūnėlių rašto. Garsi tautodailininkė prieš tris mėnesius surado Panemunėlį - palieka Kauną ir keliasi į Panemunėlio geležinkelio stoties gyvenvietę, kur jau įsigijo namus. Tuo pasidžiaugdamas Seimo pirmininko pavaduotojas Jonas Jarutis sakė, jog Lietuvos regionai turi daug gražių žmonių. Ir, kas svarbiausia, anot J.Jaručio,  - idėjomis uždegantys žmonės regionus, o ne didmiesčius jau renkasi savo įsikūrimui. Tokių pavyzdžių yra daugybė, tik per maža noro juos rodyti kaip užkrečiamą gerą pavyzdį, - sakė J.Jarutis ir pridūrė, kad Panemunėlis - tai ta geroji regionų populiarinimo patirtis.

Didelio populiarumo šių metų  sąskrydyje-šventėje sulaukė vaikų kiemas su įtraukiančiomis Bajorų ČIZ teatro aktorėmis. Jų edukacinė programa iš žolynų ir skiaučių pasigaminti lėlę suviliojo ir vaikus ir suaugusius. Valanda-kita ir beveik visi šventės dalyviai vaikščiojo pasipuošę žolių lėlėmis, o eduktorės šypsojosi, kad pirmasis žolynų papuošalą pats pasidirbinęs šventės globėjas Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas buvo neįkainojama reklama jų edukacijų kiemui.

Per šventę bendruomenės dalijosi nuveiktų darbų patirtimi, vyko tautodailininkų edukacijos, koncertinėmis programomis dalyvius sveikino gausios saviveiklininkų gretos. Kaip visuomet buvo sulipdytas bendruomenių iškeptas bendras pyragas „Bendrystės korys“, kuris, užfiksavus pyrago didumą, buvo išdalintas pasigardžiuoti visiems šventės dalyviams. Šiemet daugiausia koriukų pyragui prikepė šeimininkai - asociacija "Panemunėlio kraštas", - per 7,3 kg, nuo jų mažai atsiliko lailūniečiai, atvežę 7 kg koriukų. Nugalėtojam atiteko rajono mero įsteigtas prizas - Rokiškio gamintojų gaminių didžiulė kraitė.

Šventę finansavo Žemės ūkio ministerijos bendruomenių stiprinimo programa ir Rokiškio rajono savivaldybė, rėmė Rokiškio krašto žiniasklaida - "Gimtasis Rokiškis", "Rokiškio sirena", gaminiais pasidalino AB"Rokiškio sūris", Laimutės Sadauskienės individuali įmonė, I.Skripkos individuali įmonė, J.Keliuočio viešoji biblioteka. Parėmė bitininkai, nevyriausybinės organizacijos "Mano artelė", Kairelių kaimo bendruomenė.

Šventę organizavo Panemunėlio universalus daugiafunkcis centras, Rokiškio rajono vietos veiklos grupė, Panemunėlio krašto bendruomenės, Panemunėlio seniūnija.

Fotopasakojimas

 

 

Projektą finansuoja Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublika

Projektai
Projektai
Projektai
Projektai