Rokiškio rajono vietos veiklos grupė


KONSULTACIJOS. VVG administracijos darbuotojai individualias konsultacijas teikia kasdien darbo valandomis. Jei taupote laiką, galite iš anksto registruotis tel. 52752, 8686 96382 (Raimonda), 8687 25511 (Valentinas) ir sutartu laiku nereikės laukti. RENGINIAI. Į rubriką "Bendruomenėse“ talpiname informaciją apie VVG, kaimo bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų renginius, taip pat reikšmingus visam kraštui įvykius. Pranešti el.p.: rokiskiovvg@gmail.com

Akistata su represijų, tremčių byla ir sąjūdžio kūrėjų polėkiu

Rokiškio Juozo Tumo Vaižganto savanoriai gimnazistai rugsėjo 26 dieną pirmieji leidosi XX a. Lietuvos laisvės kovų maršrutu po Rokiškio rajoną. Ši pamoka - tai VšĮ „Savas Rokiškis“ projekto „Noriu byloti“ pagrindinė veikla.

Prie tremčių memorialinio paminklo J.Tumo Vaižganto gimnazijos komanda susitiko su Rokiškio sąjūdžio kūrėja Audrone Baltuškaite.

 

Rokiškėnų gimnazistų užduotis projekte yra užfiksuoti ir aprašyti pirmuosius maršruto paminklus – tai Rokiškio Nepriklausomybės aikštę su išlikusiu per okupacijos metus Nepriklausomybės paminklu (tokių paminklų Lietuvoje išsaugota vos keletas), aikštėje buvusias represinių struktūrų būstines ir žmonių kančios bylią atmintį, kai nukankintų, išniekintų Lietuvos laisvės gynėjų kūnai, tyčiojantis ir siekiant įbauginti žmones, buvo eksponuojami ant aikštės grindinio. Dar vienas maršruto objektas, kurio istorinį pasakojimą turi atkurti J.Tumo Vaižganto gimnazistai – tai tremtinių memorialinė kompozicija prie Rokiškio jaunimo centro Vytauto g. 20, kuri saugo baugią XX a. vidurio Lietuvos žmonių trėmimų atmintį ir skaudžią statistiką: Lietuvoje pagal trėmimų mąstą Rokiškis buvo šeštas – apie 4 tūkst. gyventojų buvo sukišti į gyvulinius vagonus ir išguiti į nebūtį.

Prie tremčių memorialo gimnazistų laukė ir susitikimas su Lietuvos Atgimimo laikų aktyvia dalyve Rokiškio persitvarkymo sąjūdžio viena iš iniciatorių Audrone Baltuškaite, kuri pasidalijo 1988 – ųjų laisvės bangos patyrimais ir istorija.

Gimnazistus laisvės kovų maršrutu po Rokiškio rajoną lydi Rokiškio krašto muziejaus istorikas Valius Kazlauskas. Maršruto žemėlapyje yra 12 objektų – tai paminklai, bunkeriai, muziejus, kurie byloja apie Rokiškio krašto žmonių atkaklų priešinimąsi okupacijai. Kiti paminklai – bus jau kitų gimnazijų auklėtinių rūpestis. Taip bendromis pastangomis gims Rokiškio moksleivių sukurtas laisvės kovų maršrutas su foto nuotraukų paroda, žemėlapiais, plakatais ir audio gidais lietuvių ir anglų kalbomis. 

Projektą "Noriu byloti" finansuoja Lietuvos kultūros taryba, remia Rokiškio rajono savivaldybė. Projekto partneriai yra visos penkios Rokiškio krašto gimnazijos, Rokiškio krašto muziejus, Turizmo informacijos ir tradicinių amatų centras, VšĮ "Kultūros inovacijos", atlikėja Vilija Urbonienė ir Rokiškio rajono vietos veiklos grupė su plačiu tinklu savo narių - kaimo bendruomenių.

     

Fotopasakojimas iš J.Tumo Vaižganto gimanzistų kelionės laisvės kovų maršrutu. R.Stankevičiūtės-Vilimienės foto.

Maršruto gidas Valius Kazlauskas (kairėje) pasakojo, kaip XX a.Neprikausomybės aikštė vis "keitė savo charakterį": grafų kurta kaip miesto reprezentacinė erdvė, vėliau buvusi miesto turgus, pirmaisiais okupacijos metais buvo tapusi bauginimo vieta.

Plunksnočių miške jaunuoliai klausė gido Valiaus telefone saugomą atlikėjos Vilijos Urbonienės dainą pagal partizanės Dianos Glemžaitės žodžius.

Prie Panemunio angelo...

... ir Kuodiškiuose, 1918 m. Vasario 16-osios akto signataro Vlado Mirono gimtinėje.

Obelius Lietuvoje garsina atstatytas paminklas 1941 - ųjų birželio sukilimo dalyviams.

Skaitant partizano Juozo Streikaus pasakytą kalbą teisme, gimnazistų veidai bylojo gilų susimąstymą.

Gimanzistė Eva Danytė, tądien šventusi gimtadienį, iš muziejininko Rokiškio krašto garbės piliečio Andriaus Dručkaus dovanų gavo istorinę knygą.

 

Projektą finansuoja Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublika

Projektai
Projektai
Projektai
Projektai