Rokiškio rajono vietos veiklos grupė


KONSULTACIJOS. VVG administracijos darbuotojai individualias konsultacijas teikia kasdien darbo valandomis. Jei taupote laiką, galite iš anksto registruotis tel. 52752, 8686 96382 (Raimonda), 8687 25511 (Valentinas) ir sutartu laiku nereikės laukti. RENGINIAI. Į rubriką "Bendruomenėse“ talpiname informaciją apie VVG, kaimo bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų renginius, taip pat reikšmingus visam kraštui įvykius. Pranešti el.p.: rokiskiovvg@gmail.com

Kriauniškiai ir šeštasis istorinis žymuo

Kriaunų bendruomenė yra išskirtinė, tikėtina, ne tik rajone, bet ir Lietuvoje, besidarbuodama istorinės atminties aplinkoje. Birželio 22 d. Kriaunų bendruomenė atidengė jau šeštąjį istorinį šio krašto žymenį - paminklines atminimo lentos 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų Kriaunų krašto savanoriams ir 1940–1990 metų Kriaunų krašto laisvės kovotojams.

Eugenijus Driskius apie bendruomenės iniciatyvą prisiminti svarbius žmones ir įvykius sako, kad ištikus tėvynės išlikimo dienai, kievienas žmogus parodo savo apsiprendimą. Kai kas apsisprendimą padarė dirbdamas sunkų darbą, kai kas – vienatvėje ir tyloje arba praradęs viltį, kai kas – būdamas bežemis valstietis, kai kas – valdydamas didelį turtą. Kriaunos pagerbė krašto žmones, kurie savo apsisprendimą atliko mums mažai žinomomis aplinkybėmis. Tik nuodugniai nagrinėjant biografijas, bendraujant su jų vaikais, anūkais ar kitais labai artimais žmonėmis, supratome šių žmonių apsisprendimo motyvus.
Plačiau apie atminimo lentų atidengimo dienos renginius rašo kriaunos.lt.

Bendruomenės pirmininkas viešai įsipareigojo svetainė www.kriaunos.lt pradės skelbti Kriaunų krašto Nepriklausomybės kovų savanorių ir laisvės kovotojų biografijas. Pasak E.Driskiaus, tai vyks nuosekliai, pristatymas baigsis tuomet, kai papasakosime apie visus šiandien pagerbtus septyniolika Kriaunų krašto savanorių ir keturiasdešimt septynis 1941 m. Birželio sukilėlius, partizanus ir partizanų ryšininkus.

Paminėtina, kad ši bendruomenė per pastaruosius penkerius metus nuo 2018 m. jau yra pasirūpinusi įprasminti istorinį atminimą sugrąžindama į Kriaunas ir įkeldama į bažnyčios bokštą istorinį varpą, sukurdama Kriaunų herbą, atidengi nauji ir atnaujinti paminkliniai žymenys Baršėnų ir Bradesių kaimų partizanams, Bajorų kaimo kapinių paminkliniame kryžiuje išrašytos visų kapinėse palaidotų vietinių gyventojų pavardės. 

Taip pat naujais kryžiais pažymėtos Kriaunų ir Baršėnų kapinės.

 

Projektą finansuoja Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublika

Projektai
Projektai
Projektai
Projektai